AnadoluRAP Özel
Merhabalar,
Sitemize hoş geldiniz,sitemizde son çıkan hiphop albümleri,hiphop'cu röportajları ve daha birçok şey ile turnuvalarıda bulabilirsiniz
DAHA KALİTELİ BİR HİZMET İÇİN ÖNCESİNDE ÜYE OLUNUZ.!
AnadoluRAP Özel
Merhabalar,
Sitemize hoş geldiniz,sitemizde son çıkan hiphop albümleri,hiphop'cu röportajları ve daha birçok şey ile turnuvalarıda bulabilirsiniz
DAHA KALİTELİ BİR HİZMET İÇİN ÖNCESİNDE ÜYE OLUNUZ.!
AnadoluRAP Özel
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AnadoluRAP Özel

AnadoluRAP Özel
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yapKes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen <!—www.myrapstyle.forumsmusic

 

 Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
PatroN
Admın
Admın
PatroN


Aktiflik :
Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen Left_bar_bleue705 / 999705 / 999Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen Right_bar_bleue

Mesaj Sayısı : 390
Rep Puanı : 1035
Rep PuaN : 7
Kayıt tarihi : 03/04/09
Yaş : 31
Nerden : ist.PENDİK

Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen Empty
MesajKonu: Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen   Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen Icon_minitimeC.tesi Nis. 04, 2009 6:54 am

Elektronik müzik ile hiphop'tan oluşmuş bir harman olarak tanımlanan ve içinde rap'ten heavy acid jazz'a, hatta tekno'ya kadar bir çok müzik türünden tınılar barındıran Trip Hop, ülkemizde özellikle son yıllarda takipçilerini ikiye hatta üçe katladı. Triphop / Downtempo adı altında anılan şarkılar hiphop öğelerini ağırlıklı olarak taşıyan erkek rap vokal ve turntable'lı bir örnek oluştururken, aynı zamanda yumuşak bir bayan vokal ve yaylıları içinde barındıran, jazz öğeleri ile ağır basan bir şarkı portresi de çizebiliyor. Ancak Triphop'ın karakteristlik özellikleri temposunun yavaş olması, piyano, nefesli çalgılar, kontrbas gibi akustik enstrümanların kullanılması, bass figürleri, karanlık belki biraz da melankolik bir orkestrasyon ve yerine göre vurucu ya da yumuşak bayan vokaller olarak sayılabilir.

Nokz da çalışmalarını underground'da sürdüren, ülkemizdeki başarılı downtempo temsilcilerimizden birisi. Bugüne dek Just A Test (Instrumental), Beat Teknikz (Instrumental), The Hope (Instrumental), Beatsname Vol.1 (Instrumental), Beatsname Vol.2 (Instrumental) albümleri ve 5 Tehdit albümünün prodüktörlüğü ile takipçilerinin karşısına çıkan Nokz ile yaptığı müzik ve son albümü Seasons üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Sizlere röportajın yanında Nokz'un hiç bir yerde yayınlanmayan yeni bir mp3'ünü de hediye ediyoruz.

Geçtiğimiz aylarda yeni albümün "Seasons" ı tamamladın ve internet üzerinden dinleyicilerine sundun. Albümün hazırlık aşamasından ve yapım süreci boyunca etkilendiğin unsurlardan bahseder misin?

Albümü 2008 başlarında yapmaya başladım. Seasons'da o zamanki parça taslaklarından sanıyorum 3-4 parça var. Yaptığım parçaların çoğunu beğenmedim ve çöpe gitti. Geriye bu 10 parça kaldı. Diğer albümlere göre daha uzun bir sürede tamamlandığını söyleyebilirim.

Senin için bir Trip Hop sanatçısı dememiz yanlış olmaz sanırım. Sen yaptığın müziği nasıl tanımlıyorsun?

Kes, değiştir, karıştır, yapıştır ve eğlen! : )

Ülkemizde bu tarz müziğe eğilim gösteren üretici fazla bulunmuyor. Dinleyiciler de yurtdışındaki Trip Hop / downtempo temsilcilerine, özellikle İngiltere'ye yöneliyorlar. Senin etkilendiğin ve ya çalışmalarını başarılı bulduğun yerli / yabancı isimler var mı?

Bence bu tarz sample tabanlı müziği en iyi yapanlar yurtdışında Backini, Madlib, Blockhead ve tabii ki de RJD2. Şu sıralar underground beat ve electronica albümler dinliyorum ve Eligh & Magi, Kano, Formula Abstract, B-Real solo albümlerini.



Eski albümlerinde bir kapak altında toplanan birbirinden bağımsız çalışmaların havası eserken, "Seasons" albümünde daha bir bütünlük hissi algılanıyor. Belli bir konsepte bağlı kalınmış gibi?

Seasons'a ilk başlarken kafamdaki konsept 8 parça yapmaktı. Mevsimlere göre 4 eğlenceli 4 downtempo parça yapmak ama başta da söylediğim gibi bir çok parça değişti ve sonunda bu hali aldı. Bir kaç parça hariç birbirine benzer drumlar kullanmaya çalıştım. Cutz, Daydream albümlerine nazaran "Seasons" albümünün genelinde daha ağır bir tempoya rastlıyoruz.

Bu albümü hazırlarken büründüğün ruh hali ile mi ilgili yoksa özellikle mi tempoyu düşürmek istedin?

Ruh halim ile müzik arasında pek paralellik olmuyor. Parçaların ağır bir tempoda olması tamamen sample seçimlerinden oldu.

Eski çalışmalarına baktığımızda müziğini daha çok "beat" konsepti içerisinde hazırladığını görüyoruz. Ancak "Seasons" albümün baştan aşağı sample tabanlı Trip Hop, downtempo öğelerini içeriyor. Tarzını oturtmaya başladığını söyleyebilir miyiz ?

Beat konseptli albümlerde dinlenebilirlik az oluyor. Hep aynı loop-sample döngüsü dinlerken bir süre sonra sıkmaya başlıyor. Bu albümde parçaları biraz sıkıcılıktan kurtarmaya çalıştım. Daha fazla ve farklı yerlerden samplelar kullandım, değişik geçişler yaptım ve ortaya bu iş çıktı.

Albümde Sun Fabric'in de eşlik ettiği "Twilight of the Gods" adlı bir parça bulunuyor. Sun Fabric ile beraber hazırladığınız bu parçaya değinir misin, Instrumental bir parçada featuring teması nasıl işleniyor?

Twilight of the Gods'ta Sun Fabric'in emeği benden kat kat fazla. Melodileri yazıp yolladı, drumları yazıp ona yolladım. Bassline'ları yazdı ve bir kaç ufak değişiklikten sonra parça son halini aldı.

Monotape albümü diğer albümlerine göre daha farklı bir çalışma olmuş. Tarzını oturtmaya başlamışken bundan sonra "Monotape" gibi mixtape çalışmalar yapmayı düşünüyor musun?

Çok yakında bir mixtape yayınlayacağım. Beatlerin çoğu hazır. 4 rap parça ve 4 instrumental parça olacak. 25-30 dakikalık bir mixtape olacak. Mixtape albümleri devam edecek.

Çalışmalarında tek bir türün unsurlarına rastlamamız pek mümkün değil. Birden fazla tarzı iç içe geçmiş bir durumda görüyoruz. Bu durum kullandığın sample çeşitliliğinden mi kaynaklanıyor?

Farklı tarz müzikler dinliyorum ve sample seçerken açıkçası şu tarz veya bu tarz kendimi kısıtlamıyorum. Kaset, cd, mp3, plak, filmler, oyunlar kısacası sesin kaydedildiği her yerden sample kullanıyorum. Parçalardaki bazı ambient sesleri de kendim kaydediyorum.

Türkiye'de bu müziğe yönelen insanlarla ilgili mutlaka ki gözlemlerin vardır. Bu gözlemlerini bizimle paylaşır mısın?

Myspace'de çok sağlam grup / prodüktörlere rastlıyorum. Çok yetenekli beatmaker'lar var Türkiye'de. Bunları bir kenara ayırırsak genelde drumlar ayrı telden sample ayrı telden çalıyor. Sample tekniğiyle beat yapmak eski parçadan yeni parça yapmaktır. Kısacası dinleyiciye yeni bir parça dinliyor hissi vermek gerekli.



Çalışmalarında ne tarz melodileri ve ritmleri ön planda tutmayı tercih ediyorsun?

Melodilerde farklı enstrumanlardan sample kullanmayı seviyorum. Genelde bir beatde 6-7 farklı parçadan sample oluyor. Ritmlerde ise her zaman sert ritmler kullanmaya çalışıyorum. East coast rulaz ! : )

Tehdit ile ortak çalışmalarınız bulunuyordu ancak uzun süredir üçünüzün ismini yan yana göremiyoruz. Bu çalışmaların devamı gelecek mi?

Spar'ın solo albümü bitti. Tüm prodüksüyonu ben yaptım ve beatler tamamen içime sindi. Tayfun'la ise arada parça yapıyoruz. Onun da solo EP'si bitmek üzere. Yeni Tehdit albümü yapmamız minimum 6 ayı bulur sanırım.

Şu sıralar Rapidworry ve Dj SP'yle yeni albüm ve single çalışmaları üzerine ağırlık vermiş durumdasın. Bu projeler hakkında bilgi verir misin?

Rapidworry ile bir single kaydedeğiz ama benim üşengeçliğim yüzünden biraz sarktı. Rapidworry'nin tarzını beğeniyorum ve onunla eksiksiz bir single yapmak istiyorum. Dj SP ile mixtape'in parçalarını yapmaya başladık. İşin "turntablism" kısmı tamamen onun olacak.

İleriye yönelik belli bir konsepti içeren ortak bir albüm hazırladığını duyduk. Bu proje hakkında bilgi verir misin?

Elsa ile KarmaFX adı altında bir parça yaptık. Bu projede parçalar daha yavaş ve trip hop'a daha yakın olacak. Sirayet'le de 6 parçalık bir EP yapıyoruz. Albümü kısa sürede tamamlamaya çalışıyoruz. Büyük ihtimalle 1 ay içinde bitecek.

Avrupa'da revaçta olan bu tarz projelere Türkiye'den beklediğin ilgiyi görebileceğine inanıyor musun?

Underground'da ilgi görmeye başladı ama rap albümlerinin satmadığı ülkemizde bu tarz albümleri cd ye basacak, üstelik kullanılan sampleların telif hakkını ödeyecek şirket zor bulunur.

Bu projelerin yanı sıra, kafanda tasarladığın yeni projeler var mı?

Şu an için başka bir şey yok. Bu albümleri bitirdikten sonra yeni albümler tabii ki de olacak.

Eklemek istediğin bir şey var mı?

Röportaj için çok teşekkürler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://anadolurap.yetkin-forum.com
 
Kes, Değiştir, Karıştır, Yapıştır ve Eğlen
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AnadoluRAP Özel :: anadolurap Rapper Özel :: Röportajlar-
Buraya geçin: